VELIKI INTERVJU ZA VELJAČU - ANTE MIJAT

14.2.2017. 9:15:05


VELIKI INTERVJU ZA VELJAČU: ANTE MIJAT

Ante Mijat, dugogodišnja "desetka" Crnice, rođen u siječnju 1991. godine, igrač ponikao u Crnici gdje je već kao petnaestogodišnjak debitirao po turnirima, a kao šesnaestogodišnjak već nastupao za seniore i bio jedan od najvažnijih igrača i to nekoliko sezona. Put ga je nakon toga vodio u Murter i Kijevo Knin, a u svoj matični klub Crnicu vratio se vrlo brzo i već četvrtu sezonu igra bitnu ulogu. Već tri godine uključen je u rad klupske akademije kao trener dvije kategorije, onih najmlađih početnika i juniorske momčadi s kojom trenutno bilježi sjajne rezultate i na pragu je prvog mjesta u svojoj konkurenciji. Ante je polaznik Akademije HNS-a edukacije stručnog osposobljavanja za trenera Uefa Futsal B i nadamo se da će vrlo brzo diplomirati. Već ranije Ante je uspješno apsolvirao svoje fakultetske obaveze i postao akademski građanin te dobio je jednu dodatnu dimenziju u svom obrazovanju, a i životu općenito. Kao takav, uspješan mladi čovjek na više polja zaslužio je da u pripadne čast klupske osobe koja će obilježiti intervju za mjesec veljaču.

Uz veliki igrački obol koji daješ  na parketu za klub već tri sezone obnašaš ulogu trenera u omladinskoj školi i kako gledaš na klupsku školu futsala i kako si se snašao kao trener?

Škola futsala je izuzetno bitna za klub jer omogućava stvaranje igrača u vlastitom pogonu , puno se stvari napravilo i poboljšalo od trenutka otkad sam uključen u rad škole i otkad pratim sve to izbliza  i smatram da možemo samo još više napredovati i omogućiti djeci kvalitetne treninge, zabavu , stjecanje novih prijateljstava , životnih navika koje će im pomoći kad odrastu i da prije svega stvorimo igrače za seniorsku razinu s čime bi bili izuzetno ponosni. Kao trener sam se snašao jako dobro te me rad s djecom izuzetno ispunjava  i čini sretnim.

Kako si polaznik Akademije HNS-a za zvanje Uefa futsal B trenera koliko ti je Akademija pomogla i nadogradila te  u radu s djecom te kad je plan da diplomiraš? 

Na akademiji imamo priliku naučiti podosta stvari od najboljih  domaćih trenera, ali i stranih stručnjaka  koji su se pokazali izuzetno kvalitetni u prenošenju znanja stečenog kroz godine prakse u radu sa svim dobnim kategorijama. Akademiju planiram završiti do ljeta.

Pošto uz juniorsku momčad treniraš i najmanje, djecu do  8-9 godina što ti to predstavlja s obzirom da pretpostavljamo da je toj djeci potrebna najveća pažnja?

Naša najmlađa dobna kategorija je posebna priča i s njima mi je najveća radost raditi i nadam se da će kroz koju godinu sazrijeti u prave momke  što bi mi predstavljalo najveću satisfakciju i da će usput isplivati i igrač za seniorsku momčad.

Klupska akademija napredovala je velikom brzinom i danas je itekako stabilna. Što smatraš najboljim potezima u akademiji kroz ovih nekoliko godina?

Pa najbitnije je bilo osigurati kvalitetne uvjete treniranja , što smo i omogućili  i moram pohvaliti i ligu koja je organizirana za mlađe dobne skupine koja je po meni najbolja stvar napravljena od strane naše škole.

Juniori u srijedu igraju utakmicu protiv Jezera, a pobjeda Crnici donosi potvrdu prvog mjesta. Sigurno si ponosan na veliki rezultat i što očekuješ o svoje momčadi u tom važnom dvoboju s obzirom da i Jezera imaju šanse biti prvi?

Moram izuzetno pohvaliti svoje momke na predanosti treninzima  i bez toga ne bi sigurno bili u mogućnosti da budemo prvi. U srijedu  ih čeka  zanimljiva utakmica i nadam se uz pravi pristup da rezultat neće izostati.

Iako si jako mlad, a kao igrač posjeduješ mnogo iskustva uz mnoštvo teških utakmica, kako ti gledaš na današnju Crnicu i dali je kucnuo trenutak da klub napravi iskorak?

Pa smatram da smo izuzetno kvalitetni i dobro popunjeni na svim pozicijama  i da rezultat ne bi smio izostati. Najbitnije je da rastemo iz utakmice u utakmicu i da na kraju sezone budemo pravi, odnosno u utakmicama kad to bude najpotrebnije.

Pošto si i sam započeo s trenerskim poslom i svakodnevno učiš i usavršavaš se kako gledaš na rad trenera Bore Matana i Andrije Bakule? U živaš li na klupskim treninzima i mogu li oni uvesti Crnicu u prvu ligu?

Treninzi su jako kvalitetni i stvarno guštam na njima ali i upijam stvari koje će mi sutra pomoći u trenerskom poslu. Najbitnije da mi igrači slušamo i igramo ozbiljno, a kad smo takvi onda smo najbolji.

Momčad se strašno pojačala na polusezoni. Kakav su ti utisak ostavila nova pojačanja ?

Smatram da se radi o odličnim igračima, dobrim ljudima i da će nam pomoči u ostvarenju naših ciljeva.

Kako ti se čini rast hrvatskog futsala, pojedinih klubova i smatraš li da je ovaj sport doživio pravu evoluciju i da će napraviti još veći iskorak?

Evolucija u klubovima i futsalu općenito je vidljiva i to je na ponos svih nas. Najbitnije je za sve klubove da ulažu u svoju djecu jer je samo tako napredak moguć u ovom sportu.

Koliko bi Crnica bila konkurentna u prvoj lizi i što bi Šibeniku značio prvoligaški futsal?

Smatram da se šibenska publika zaželjela prvoligaškog futsala i da je vrijeme da im to podarimo , a što se tiče plasmana smatram da bi bili u sredini tablice  i da bi svima predstavljali izazov.

 

Kalendarski je 2017. godina na samom početku, a sportski na sredini, odnosno skoro na vrhuncu. Što ti osobno očekuješ u 2017. na sportskom planu i što ti je najveća želja?

Očekujem plasman u prvu ligu , a što se juniorske momčadi tiče to neka zasad ostane mala tajna mojih igrača i mene.