EKSKLUZIVNI INTERVJU JEDAN NA JEDAN - ŽELJKO SILOV SIX

30.10.2014. 1:01:48


Nakon pet odigranih kola i 13 osvojenih bodova od mogućih 15, nekoliko dana prije blagdana Svih svetih obavili smo intervju jedan na jedan sa Željkom Silovom, popularnim Sixom trenerom malonogometaša Crnice vodeće momčadi 2.HMNL Jug. Znajući koliko Six voli svoj klub, koliko voli "mali balun" natjerali smo ga da otvori svoju dušu iz koje izlazi opet "mali balun" ...

Intervju s gospodinom Silovom obavila je klupska simpatizerka Katarina ...

Katarina: Gospodine Silov kako se osjećate kao trener trenutno prvoplasirane momčadi 2.HMNL jug ?

Six: Dušo moja draga osjećam se tako dobro kao što se nikad nisam osjećao, ali  tek je prošlo četvrtina prvenstva. Dao bog da mi ovo pitanje postaviš 1. svibnja. E onda te vodim na večeru... I ne smiješ me odbiti, samo da znaš !!!! Hahaha...

Katarina: Dogovoreno. Evo dajem obećanje. Recite mi kako gledate na prvih pet kola prvenstva u kojima je Crnica jedini neporaženi klub ?

Six: Tablica govori za sebe. 4 pobjede i jedan remi. U zadnjem kolu u Pločama osvojili smo bod, s kojim sam jako zadovoljan, ali ne mogu nikako prežaliti ona dva koja smo po meni izgubili. Bez obzira koliko Porto bio jak u Pločama mislim da su bili zreli za poraz. Ali opet ponavljam, bod je odličan, bod je super i on nas je ostavio na prvoj poziciji.

Katarina: A prva četiri kola ?

Six: Prva četiri kola bila su dobro odrađena. Sa svim sam zadovoljan osim u utakmici prvog kola protiv Metkovića, gdje smo pobijedili, ali nismo igrali dobro. Ipak ne bih nikome ništa zamjerio, radilo se tek o ulasku u prvenstvo... prvo kolo, neki novi igrači.... Bitna su bila samo tri boda koja smo uzeli. Tu utakmicu vodio je moj "Brico" jer ja nisam mogao i drago mi je da se uvjerio kako je lakše igrati nego voditi momčad. 

Katarina: Da... Sjećamo se da je kapetan Belakušić vodio momčad i da mu nije bilo lako s tolikom brojem igrača, Nije lako sve zadovoljiti, zar ne?

Six: E to je najveći problem. Ali pošto smo mi shvatili na vrijeme da moramo odlučiti naše prioritete to nije više naš problem. Jednostavna je računica, ako želiš nešto napraviti i pobjeđivati ne možeš igrati s više od 8 igrača + vratar. To je maksimum. I tu nema ljutnje. Svi će kroz sezonu dobiti svoju priliku, ali moraju znati da je interes kluba iznad svih interesa. Sezona je toliko duga da nitko sigurno neće biti zakinut, a pogotovo ako je zaslužio priliku svojim odnosom.

Katarina: Ipak u svoj toj dobroj atmosferi dogodio se jedan mali eksces. Nakon najbolje odigrane utakmice i vrhunske predstave protiv Torcide cijele momčadi Mario Orlović je neprimjereno reagirao prema vama i uslijedio je neminovan rastanak.

Six:  Upravo tako. Ali odgovor na ovo pitanje djelomično leži u mom prošlom odgovoru kad sam rekao da su interesi kluba najvažniji. Ja se ne bi puno osvrtao na ovaj rastanak s Orlovićem jer me kao čovjeka pogodio jer s tim momkom sam imao izuzetan odnos. Mislim da je odabrao totalno krivi trenutak za ljutnju, a on to najbolje zna. Klub je odlučio da mu se zahvali, ali je i Mario donio odluku da odlazi. Bilo je i ljepših načina za  rastanak jer u klubu je proveo više od tri sezone u kojima je korektno odrađivao svoje obaveze.

Katarina: Crnici su ove sezone pristupili Žarković, Perica i vratar Baričić. Kakvi su dojmovi nakon dva mjeseca druženja ?

Six: To su tri extra pogođena pojačanja. Krenit ću od Rafaela Baričića koji je pokazao da je to naš pun pogodak iz razloga što naš drugi golman Mihaljević koji je super klasa brani za Zagoru te ne može paralelno braniti mali nogomet  i upravo zato Rafo nam je došao kao melem na ranu. Joško Žarković je nakon teške ozljede počeo opet ozbiljno igrati futsal i za nas je veliko pojačanje. Ljevak, znalac, a uz to sportaš koji je redovit na svim treninzima. E to je predivno, a Žare djeluje na momčad na najpozitivniji mogući način i svoje znanje prenosi na sve ostale. Čovjek je bio reprezentativac, jedan od najboljih u prvoj ligi i svaki komentar je suvišan. Ivan Perica.... namjerno sam ga ostavio za kraj jer je po meni u prvih pet kola pokazao kako je to dobar i zahvalan igrač i mogu slobodno reći kako nam nevjerojatno vrijedi. Pošten, tih, miran, ali igrački kvalitetan. Vjerujem mu i pokazao se kao pravo pojačanje. 

Katarina: A Antonio Bumbak ? 

Six: E on će mi još koju sijedu dati ... Većinom je u Zagrebu i ne mogu računati na njegove usluge do proljeća, ali kad bih imao njega u pravom stanju i da mi Josip Vukičević nije na Akademiji u Zagrebu bili bi još mnogo jači. 

Katarina: Što očekujete u sljedećih nekoliko kola ?

Six: Sad su nam na redu Jezera u županijskom derbiju i ta utakmica je 8.11. To moramo pobijediti i onda idemo Mejašima na derbi. Tu moramo biti pravi, ostaviti srce i pobijediti. Uopće ne sumnjam u pristup svojih igrača. Nadam se da ćemo iz utakmice u utakmicu ići. Samo tako možemo naprijed da ostvarimo naš san !

Katarina: A što je vaš san Gospodine Silov ?

Six: Moj san je biti prvi i ja živim svoj san. Živim ga iz dana u dan i samo me to zanima. Uprava kluba je osigurala uvjete za treniranje i rad kakve samo nekoliko klubova ima u Hrvatskoj i naš je zadatak ginuti na terenu i pokušati to ostvariti.

Katarina: Mislite da to možete ?

Six: Naravno da možemo, ali ponavljam... idemo iz utakmice u utakmicu i nema nikakvih velikih najava. Znamo svoju kvalitetu, ali znamo i svoje mane. Ipak nismo toliko kvalitetni da "gazimo", mi se za svaku pobjedu moramo pomučiti. Ali zato s našim zajedništvom imamo kvalitetu više. 

Katarina: Što će konkurencija reći na to ?

Six: Mislim da su Mejaši i Torcida najveći konkurenti, a onda nam dolaze Porto i Kijevo. Tu svatko svakoga može pobijediti i zato treba vrijedno skupljati bodove, dobivati male utakmice, a u derbijima ne gubiti. I to je moto uspjeha. 

Katarina: Dali mislite da sve znate o svojim konkurentima ?

Six: Dušo znam više neko itko misli da znam. Mogu slobodno reći da sam pogledao više utakmica naših konkurenata ove sezone nego u svim proteklim sezonama skupa. Ali ništa mi nije teško  za "sveti klub". Bog sve vidi i uz Božju pomoć ostvarit ćemo naše snove. 

Katarina:  Koliko pratite i sudjelujete u Školi futsala MNK Crnica ?

Six: Naravno da pratim i uvijek govorim kako je to najbolji klupski potez u novijoj povijesti. A ja  upravo na svakoj utakmici dajem priliku djeci ponikloj iz naše škole, kad god je to moguće.. Najprije Đakoviću, pa sad Klisoviću i vrlo brzo će doći red na kadete Alfiera, Brčića i ostale dečke. Ne tako davno u prošlosti svježi su primjeri s Rašićem, Mijatom i dečkima iz te generacije. Također pratim i ove najmlađe djecu od 7-8 godina. E to je prekrasno. Vidjeti toliki broj dječice na trenizima, čak oko 70 djece u četiri kategorije, to je zaista pravo bogatstvo našeg kluba. 

Katarina: Željko pa vi to sve stignete ?

Six: Draga moja, normalno da stignem, to je moja obaveza i zadatak. Ja nisam kao svi ostali treneri. Ja sam jedinstven primjer trenera. Ne zanima me nikakva naknada od kluba, nikakav novac. I na to sam ponosan. Od kluba nikad ne uzimam, samo mu dajem. I tu je razlika između svih ostalih klubova i našeg kluba. A osim mene postoji još nekoliko takvih u klubu koji  rade da klub živi i ide naprijed, a ne rade da bi živili od kluba.

Katarina: Slažem se. To je zaista pohvalno i malo je takvih. A da se malo okrenemo većim razinama futsala u Hrvatskoj. Koliko pratie prvoligašku futsal karavanu?

Six: Aktivno ju pratim i unaprijed sam predvidio neke stvari. Ove godine liga je jako izjednačena i bit će zanimljivo do samog kraja. Mislim da je Nacional daleko najkvalitetnija momčad i da će biti prvak. A to je pokazao i u zadnjem derbiju protiv Tommya. Tommy jednostavno nešto mora mijenjati. Ima dobre igrače, reprezentativce, doveo je Fetiča i  Grcića,zadržao Jelovčića, a opet to nije top razina. A uz to imaju drugi problem. Prošle godine su igrali drugu ligu gdje su bili superiorni i u ovu sezonu ušli su praktički bez iti jedne ozbiljne egal utakmice u zadnjh godinu i pol s obzirom da su drugoligaše pobjeđivali vrlo lagano. 

Katarina: Ali za kormilom imaju izbornika Stankovića ?

Six: Pa što to ima veze ? Pa za voditi one igrače u II.HMNL i osvojiti je i ne treba ti trener. Evo sad je pred njim  pravi izazov osvojiti I. HMNL i ne dajem mu baš ulogu glavnog favorita. Iskreno, volio bih zbog Franka Jelovčića i Protege da budu prvaci, ali teško ...

Katarina: Alumnus ? Zaboravili ste na studente, aktualne prvake !?

Six: Nažalost mislim da nisu ni blizu kombinacije da se popnu  na postolje. A još kad uzmemo u obzir da je s trenerske pozicije otišao moj veliki prijatelj Mićo Martić onda mogu sa sigurnošću tvrditi da je prošlu sezonu teško ponoviti u doglednoj budućnosti.

Katarina: Pošto spominjete Miću Martića u superlativima, moram vas pitati tko je za vas najveći trener u Hrvatskoj ?

Six: Odgovor je samo jedan: Mićo Martić ! Svi ostali su ispod njega. Njegovo znanje, studioznost i respekt koji uživa u Svijetu futsala  svi drugi mogu samo sanjati. I žalosno je što je taj čovjek na neki način zapostavljen, a jedan je od rijetkih koji može pomoći hrvatskom futsalu. 

Katarina: Bili prihvatili kad bih vas Mićo Martić zvao za svog pomoćnika ?

Six: Može... samo pod jednim uvjetom. Da on bude trener u Crnici, a ja mu budem pomoćnik. A šta bi mu falilo. On ionako voli Dalmaciju, voli ovu klimu, igrači bi ga odmah prihvatili i gdje bi nam bija kraj. Pošto je on miran i tih, a kad ja vodim utakmicu dvorana trešti to bi bila vrhunska kombinacija. Moram mu predložiti to ...

Katarina: Kako gledate na priču futsal Dinamo ?

Six: Gledajući onu atmosferu u dvorani na to gledam izuzetno pozitivno iako mislim da ih navijači prate isključivo da dokažu svoj inat prema Mamiću i ljubav prema Dinamu. Njihova ljubav prema Dinamu je neosporna, ali mislim da većina njih malo zna o futsalu. To im je samo đir. Ali treba respektirati masu i navijače i dao Bog  da svaka dvorana bude onako popunjena. A što se tiče momčad Dinama to je jedna prosječna momčad, ništa spektakularno, međutim ovo je futsal i oni preko noći mogu napraviti pravu momčad ako žele ići u I.HMNL i ako imaju sredstva naravno.

Katarina: I za kraj jedno intimno pitanje; dali ste skloni gatanju i praznovjerju da bi na taj način pomogli ostvarenju svojih sportskih ciljeva ?

Six: Gatam svakodnevno i gatat ću dok god ne ostvarim svoj sveti cilj. A kad ga ostvarim otkriti ću vam što sam gatao ...


Katarina: Gospodine Silov želim vam ostvarenje svih vaših želja i naravno ne zaboravljam da ste mi dužni večeru ako se ostvare svi vaši snovi ....

Six: Naravno ... Vodim te tamo gdje te nitko nikad nije vodio !!! Six ispunjava obećano !!!