CRNICA II - obrazloženje vezano za igrački kadar u ŽMNL

21.10.2016. 13:31:15

CRNICA II - obrazloženje za javnost po pitanju igračkog kadra i nastupanja za momčad u 1.ŽMNL

Ponukani brojnim upitima od strane futsal javnosti, pojedinih klubova Županijske malonogometne po pitanju tko ima pravo nastupa za MNK "Crnica" II koja se natječe u Županijskoj malonogometnoj lizi u nastavku vam donosimo obrazloženje koje je vrlo jednostavno;

- Naime, MNK "Crnica", klub koji se natječe u II.HMNL - jug od ove sezone imao je želju da formira svoju drugu momčad u Županijskoj malonogometnoj lizi u kojoj se natječe pod imenom MNK "Crnica II". Želja je proizlašla iz činjenice jer klub ima omladinsku školu, kontinuiran rad, kvalitetne kadete i juniore koji bi se trebali kaliti kroz Županijsku ligu i skupljati iskustvo. Dakle svi kadeti i juniori kluba, točnije momci rođeni 1998.,1999. i 2000. godine imaju pravo biti u sastavu prve momčadi, ali samo moraju vodite računa da se utakmica ne igra isti dan. Također, svi igrači koji nastupaju za MNK "Crnica II" u ŽMNL , a koji po godištu mogu nastupati za kadete i juniore također mogu igrati za MNK "Crnica" u 1.HMNL - jug kadeti i juniori  koja će započeti u prosincu, ali naravno pod uvjetom da vode računa da se utakmica ne igra isti dan. Iz svega navedenog razvidno je da s radi o jednom(istom) klubu koji se natječe u II.HMNL, 1.ŽMNL i u kadetskoj i juniorskoj lizi 1.HMNL-jug. Shodno tome svi igrači koji igraju za prvu momčad MNK "Crnica" imaju pravo nastupa u 1.ŽMNL i ne postoji ni jedan akt i niti jedan argument u Propozicijama natjecanja ŽMNL sezona 2016-17 da netko kaže da to nije tako.  
Da obrazložimo malo bolje na popularnijim primjerima: HNK "Hajduk Split" igra u MaxTv Prvoj lizi i ima svoju drugu momčad koja se natječe u III.HNL-jug. U III.HNL-jug igraju Hajdukovi mladi igrači, odnosno izlazni juniori pojačani za 2-3 prvotimca, a nekad i više koji su ove sezone konstantno u sastavu ili na klupi prve momčadi u MaxTv Prvoj lizi. Naveli smo primjer Hajduka, ali možemo spomenuti i dobro znani  primjer HNK "Šibenik" koji igra u II.HNL i nastupa u drugoj momčadi u 1.ŽNL. Konkretno u zadnjem dvoboju ŽNL Šibenik je igrao protiv Zagore u Crnici i pobijedio 2:0 sa nizom prvotimaca u sastavu te je Zagora doživjela poraz 2:0. Navesti ćemo i futsal primjer  iz Splita gdje MNK "Split Tommy" također ima svoju drugu momčad u ŽMNL za koju nastupaju mladi igrači te za koju mogu nastupati mladi igrači koji su prvotimci u 1.HMNL.

Pošto u propozicijama natjecanja ŽMNL sezona 2016./17. nema nikakvih posebnih odluka po pitanju zabrane nastupa igrača za MNK "Crnica II" u ŽMNL  kao klub koji je u ovaj projekt ušao u želji da omogući svojoj mladosti stjecanje iskustva i brži ulazak u prvu momčad možemo samo obećati da ćemo se u sastavljanju momčadi za svako kolo voditi moralnim načelima i da sigurno nećemo koristiti veću grupu prvotimaca da igraju za drugu momčad. Mnk "Crnica II" u ovoj sezoni u kupu i prvenstvu odigrala je ukupno tri utakmice i dobro ste mogli vidjeti da je više od 90% momčadi mladići rođeni 1998./1999.2000. godine. U dvije utakmice za drugu momčad nastupio je član prve momčadi Alen Milovac (rođen 1997.) i u jednoj utakmici nastupio je 27. godišnji Marko Peran. Dakle, vizija je jasna, rezultatski imperativ ne postoji i cilj je jedino da mladići što bolje igraju i što prije napreduju. Želja nam je, a to nam nitko neće i ne može zabraniti da uz naše kadete i juniore bude jedan ili dva starija igrača koja  su manje igrala ili uopće nisu igrala za prvu momčad. Smatramo da će jedan iskusniji igrač u momčadi (Milovac,Peran i sl.) dobro doći mladima u nedostatku iskustva. Još jednom ističemo da kad pričamo o jednom ili dvojici prvotimaca koji će ponekad nastupiti za MNK "Crnica II" to sigurno neće biti najvažniji "top" igrači prve momčadi nego igrači koji malo igraju.

Smatramo da smo svim onima koje ovo zanima realno objasnili na koji način doživljavamo ŽMNL i što od nje želimo. Za nas je i posljednje mjesto nije neuspjeh i baš ništa ne očekujemo od naših mladića osim prirodnog sazrijevanja i velikog broja utakmica koje donose iskustvo. Svi klubovi kad budu igrali protiv MNK "Crnica II" u ŽMNL  imati će protiv sebe 90% istog protivnika, odnosno momčad koja će imati gotovo identičan sastav te će svi naši protivnici imati isti ili sličan tretman u borbi za bodove.